18.204.227.34
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
1
2
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Paszkál nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2015.07.17 - Kócs-surfing

Bő 2 napos túra a felvidéki Kócs-hegységbe 2 túranappal

2 napos túra a Kócs-hegységben júl. 17-től 19-ig.
Leutazás júl. 17. estefelé, hazautazás 19-én délután, szabi nem szükséges.

Túravezető:
Bernipásztor
Indulás:
2015.07.17 18.00 (péntek)
Érkezés:
2015.07.19 (vasárnap)
Tájegység:
Szlovákia
Táv:
20 km
Szintemelkedés:
1200 m
Középhosszú túra (15-35 Km)sok-sok erős emelkedő-lejtő, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám nagyon rossz útviszonyokTöbb napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Nappali és éjszakai vegyes túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
Bernipásztor
Galéria:
Teljes szállásköltség:
12 Euro
Összes egyéb költség:
1 Euro
A költségekről:
idegenforgalmi adó, ill. rossz idő esetén fürdőbelépő
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Infó később
Jelentkezési határidő:
2015.07.08.
A program rövid leírása:
Részletek, szálláshely, ill. költségek később.

Pár napja még semmit se tudtam a Kócs-hegyég (Chocské vrchy) létezéséről. A neve hallatán még a térképen se tudtam elhelyezni ezt a az ismertebb társai, többek között a Liptói-havasok, Kis- és Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra szomszédságában szerényen megbúvó kis tájegységet. Viszonylagos ismeretlensége ellenére azonban számos látnivalót és érdekességet rejt e hegység. Legmagasabb csúcsáról, az Öreg-Kócsról (Veľký Choč, 1608 m) gyönyörű kilátás tárul a környező hegyekre. Két vadregényes szurdokvölggyel, a Kvacsányi- és a Porszéki-völggyel is büszkélkedhet, ahol kicsit mászókázhatunk is a láncokon, létrákon és a fapallókon. Nem utolsósorban a régmúltat idéző várromokhoz is ellátogathatunk, sőt fáradt tagjainkat túra közben vagy után az erdő szélén megbújó termálfürdőben áztathatjuk. A népi építészet kedvelői sem maradnak látni-, ill. fotóznivaló nélkül.

Szállás: Prószéken (nagy valószínűséggel)

1. napi program: Likava - Öreg-Kócs - Lucski
2. napi program: Prószék - Prószéki-völgy - Kvacsányi-völgy - Prószék

(szint mindkét nap ezerkétszáz méter, táv húsz km körül)

Első nap, részletes program:

Likavka széléről indulunk, miután innen egy autót sikeresen eljuttattunk Lucskiba. A likavai várrom megtekintése után megkezdjük a hegység legmagasabb csúcsának, az 1608 méteres Öreg-Kócsnak meghódítását, amit állítólag Szlovákia egyik legszebb hegyének tartanak, valószínűleg a ritka fajokat is felsorakoztató növény- és állatvilága, valamint a tetejéről nyíló páratlan szép kilátás miatt. Magára a csúcsra meredek emelkedő vezet fel, ahol fokozatosan magunk mögött hagyjuk az erdőt, melyet sziklák és törpefenyves vált fel. Amellett, hogy szinte egész Szlovákiát beláthatjuk innen, kis szerencsével egy jót áfonyázhatunk is. A hegy tetejéről a P jelzésen indulunk Lucski felé. A Nagy- és Kis-Kócs között egy 3 m-es szakaszon láncok is segítik továbbjutásunkat a sziklás terepen. Hamarosan megszelídül az út és egy patakvölgyben jutunk Lucski fürdőhelyre. A falu közepén található 12 m-es lépcsőzetes vízesés megcsodálásával záródik a túra azoknak, akik elfáradtak. Akik még éreznek magukban elegendő energiát, egy rövidke várnézésre invitálom a Liptói-vár romjához. Ez a kitérő Kelemenfalu községből szűk 8 km-et jelent még (oda-vissza).

Második nap, részletes program:

Prószékből indulunk és a Prószéki- és Kvacsányi-völgy szurdokait keressük fel, közben kimászunk a völgyek feletti hegyhátra is, így jön össze a tetemes szint ezen a napon is.
Először a Prószéki-völgy bejáratát, az ún. „kaput” tekinthetjük meg, majd a völgy vége felé egy kb. fél km-es kitérővel jutunk a 15 m magas Vöröshomok-vízeséshez (vodopad Červené piesky). Egyre mélyebbre jutunk a völgybe, hamarosan létrák segítik a haladásunkat. Különleges alakú és nevű sziklaformációk kísérnek, a Medve, Teve, Bagoly és Jánosík betyár is. Innen meredek emelkedővel mászunk ki a völgy feletti hegyhátra, az 1372 m magas Prosecné mészkő- és dolomitsziklás és szép kilátást nyújtó tetejére. Az 1098 m magas Cierna hora (Fekete-hegy) oldalából leszerpentinezünk a Kvacsányi-völgy bejáratához, ahol megcsodálhatunk egy vízesést, majd a létrákon felmászva Oblázynál régi vízimalmokhoz jutunk. A P jelzésen a völgy bal oldalán haladva széles kocsiúton jutunk le Kvacsány faluba, ahol beugorhatunk a helyi kocsmába egy frissítőre (sörre, Kofolára stb.) A kocsiút leglátványosabb és egyben legszebb pontja a Rohác, ahol egy kőkereszt áll és gyönyörű a kilátás a völgyre. A nap elején Kvacsányba juttatott autó segítségével jutunk haza, vagy aki szeretne, még 4 km-t ráfejelhet a túrára, ha mindez nem volt elég neki.

(A két program felcserélhető)

Rossz idő esetén fürdőzés Lucskiban, vagy városnézés Rózsahegyen, valamint a Világörökség részének, Vlkolinec falunak megtekintése. Vagy a deményfalvi Jég- és Szabadság-barlang meglátogatása.
2015-07-17in1640723
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com