18.188.108.54
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
26
nincs
sutes_fozes

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Zita nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Bernipásztor

Hogyan készíts Sétafika szülinapi tortát

Hozzávalók (50 fő részére):
  • Tészta: 1350 g finomliszt
  • 555 g porcukor
  • 555 g margarin
  • 6 db tojás
  • 4,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 evőkanál méz
  • 12 evőkanál tejszín
  • Krém: 600 g sürített tej
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 l tej
  • 750 g vaj
  • rum
  • Díszítés: kakópor, marcipánfigurák tetszés szerint
  • darált dió
Elkészítés:

Medovnik (azaz egy mézes torta örmény-cseh recept alapján)


Tészta – elkészítés:

Az összetevőket keverjétek össze egy tálba. Ezt tegyétek egy lábosra, amelyben már fő a víz. A párában aztán jól dolgozzátok össze a cuccot. Szép lassan az összes összetevő szét fog olvadni. Nagyjából addig dolgozzatok rajta, amíg a majomméz sűrűségét el nem éri. Aztán hagyjuk hűlni a masszát, de előtte adjunk neki egy kis szódabikarbónát. A kihűlt, csomómentesre kevert anyagot aztán a már liszttel kikent-kifent tálba rakjuk és jól meggyömöszöljük. Majd mehet a tészta kelni. Miután megduzzadt a tésztánk szeleteljünk belőle öt egyforma egységet és lehetőleg a tepsi formájára hozzuk ki a végeredményt. (Figyelem, a tésztát célszerű sütőpapíron a tepsi tetején sütni - így könnyebb kiszedni.) Villával kicsit megszurkáljuk, oszt be nagyjából tizenöt percre a sütőbe 180-200 fokon – hadd szóljon! Ja, most szólok, hogy volt recept, amely csak 3-4 percet sütést javasolt, szóval álljatok felette és figyeljétek Sütés után azonnal pattintsuk el a fémes táltól és tegyük ki hűlni vékony sütőlapokra. Úgy is jó, hogy miután kicsit kihűlt a tésztalap, leszedjük róla a sütőpapírt és ezeket a használt papírokat tesszük a kész lapok közé).

A krémhez elkészítjük a pudingot (a tasak hátulján található leírás szerint). 6dl-1l tej felhasználásával, de minél több a krém annál jobb! (Szükség szerint lehet növelni a hozzávalók mennyiségét a receptben leírt mennyiségekkel arányosan).
A kihűtött sűrített tejet, a pudingot és a vajat géppel összekeverjük, ha kevésnek találjuk a tölteléket, akkor kevés tejjel lehet növelni a mennyiséget. (A mennyiség és állag az alapanyagok típusától függ, így lehet, hogy kell egy kicsit játszani a tej mennyiségével.) Az első lap tetejét először meghintjük-bekenjük egy kis rummal.
Fogjuk az első megsült lapot, megkenjük krémmel, majd rárakjuk a következőt, és így tovább. A tetejét is megkenjük, majd rászórjuk a darált diót.
Lefedve 1-2 napra állni hagyjuk, hogy jól összepuhuljon.

A logo készítéséhez kivágunk egy papírsablont. Ezt ráfektetjük a tortára, majd szűrővel óvatosan kakaóport szitálunk a kivágott részekre. Óvatosan eltávolítjuk a papírt. Ezután elhelyezzük a marcipánfigurákat a tortán.
Elkészítés ideje: Fél nap kell biztosan. :-)
Elkészítés szintje: Nagy gyakorlatot és komoly odafigyelést igényel az elkészítése

Jó étvágyat!


[Vissza az étellistához]
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei