44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
9
nincs
aloldal-nyito

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Marosfő, Hargita gyöngyszeme

Ahogy ígértem a velem túrázóknak ( és az esetleges további érdeklődőknek ), röviden összefoglalom az erdélyi túrával kapcsolatos tudnivalókat:

Indulás: 2008.06.21.-én (szombaton) 05:20-kor. Azért ilyen korán, mert igen sokat kell autóznunk odafelé és szeretném, ha többször is meg tudnánk állni pihenni.

Dízel ára 4 lej/liter (A lej hivatalos középárfolyama - 2008 május 13.-án - 68,33 Ft ) Link: http://mnb.hu/engine.aspx?page=napiarfolyamok .Nagyjából 160-170 liter üzemanyag fog elmenni az út során autónként, ha jól számoltam. Ezt fogjuk szétdobni...

A szállás összesen 70 Euro lesz fejenként ( ennek a felét vagy több mint a felét a legtöbbektől már átvettem előlegként - aki Forintba adta oda, annak 05.18.-án váltottam be 266 Ft/Euro-s árfolyamon ) Ez olyan 17.500 Ft körüli összeg.

Kártyát elég kevés helyen fogadnak el, úgyhogy célszerű készpénzzel jönni. Forintot vagy lejt érdemes hozni. Forintot megpróbálunk Szatmárnémetiben a bankban váltani (simán váltható, nem lesz gond).

Egyéb költségek:
Belépők (tudtommal fizetni kell Szovátán a Medve-tónál, Parajdon a sóbányában), illetve természetesen az éttermekben, illetve ha szuvenírt vásárolsz. Az árak a boltokban hasonlóak a magyarországihoz, hideg élelmiszert be is tudunk szerezni helyben. A szállásadóink 9 Euro/fő áron tudnak reggelit és kiadós vacsorát biztosítani (ezt odaérkezésünkkor tudom majd pontosítani, előtte összeírom). Ezt lehet, hogy érdemes igénybe vennünk egy-két alkalommal, mert a melegétel néhanap jól jön ...de nem kötelező. A szállásunkhoz közel van a Fenyő étterem is, ahol nagyon jól főznek, illetve egy este bográcsozhatunk is egyet (ezt majd ott kitaláljuk).

Kaja (általában):

A túrákra célszerű szendókat készíteni (a két "nagy" túra előtt erre nem lesz idő, de majd szólok időben).

Az élelmiszerek árai forintra átszámolva magyarországi szintűek, az import cikkek drágábbak, mint itthon. Az áruválaszték városokban bőséges, de kistelepülésen is kapható minden, nem érdemes felpakolva útnak indulni (valamennyi szárazkolbász vagy téliszalámi-tartalékot érdemes magunkkal vinnünk, de semmi egyebet). 

A tejtermékek - tapasztalataim szerint - nagyon finomak. Tehén és juh tejéből készült finomságokat érdemes megkóstolni: sajtok, telemia (savanykás), orda (édeskés). A kenyér régen kicsit "sűrűbb" volt, mint nálunk, de ma már ott is hasonló a miénkhez. A felvágottak ízesítése eltér a miénktől, de nem rossz. Az ivóvíz iható (a forrásoknál jelölik, hogy kiknek nem ajánlják - ha van ilyen -, egyébként ezek is fogyaszthatók). Palackos ásványvíz, üdítő kapható (a kék cimkések szénsavasabbak, a zöld cimkések gyengék). Érdemes üres flakont tartalékolni, mert sok helyen található "borvíz"; ezek nagy része gyógyvíz.

A legismertebb szabadon tölthető borvizek a következő településeken találhatók (a teljesség igénye nélkül):
Borszék (Kossuth vagy 10-es forrás), Kovászna (a központban), Homoródfürdő (Lobogó - erősen vasas), Szelykefürdő (petróleum ízű, de kiváló gyomorkarbantartó), Gyergyócsomafalva (sok udvaron kerekes kútból húzzák), Málnásfürdő (itt is láttunk kerekes kutat), Csatószeg (Alcsík legjobb ízű forrásaként emlegetik).

Az erdélyi ételek nehezebbek, mint a hazaiak, ezért erre ügyelni kell! Érdemes megkóstolni a csorbákat, illetve ha van, akkor a "mamaliga"-t (ez asszem kukoricakásából készített elég kemény állagú puliszka, amit jól megtömnek sajttal, túróval ). Sok helyen árulnak miccset (3 féle húsból készített hosszúkás fasírt) és gretart ( ez meg natúrsült hús ). Kenyeret a legtöbb ételhez kérés nélkül hoznak, de a számlához felszámolják. Az éttermi árak elfogadhatók.

Alkohol (bár nagy italozást nem érdemes csapni, ugyanis másnaposan elég vacak túrázni): 
Erdélyben sokféle sör kapható, legérdemesebb a "hazai" Chiuc-ot megkóstolni, ez jó minőségű, de iható még az Ursus is. 
Erdély nem igazán bortermő vidék a hűvös éghajlata miatt. Leginkább a román részen termett borok kaphatók. Nekem a Murfatlar izlett eddig a legjobban, de nem érdemes nagyon gagyit venni, mert az ott is gagyi.
Égetett szeszek:  Ismerik a pálinkát ( amit így neveznek az elég erős anyag... ), lehet kapni cujkát ( ez szerintem gyengébb ), illetve az embert néha megkínálhatják "köményessel". Ez utóbbival kell leginkább vigyázni. Az elkészítési módja ugyanis az, hogy lefőzik a méregerős alapszeszt, majd köményből készített teával higítják. Mivel a higítási arány nem szabott, az ember belefuthat egészen gyenge (20-25 fokos), de sokkal ütősebb (50-60 fokos) itókába is, ráadásul a szokatlan íz miatt nem biztos, hogy az italozó helyesen méri fel a szesz alkoholfokát...

A közbiztonság a falvakban jó, gyakorlatilag nincs bűnözés, a városok bűnözési statisztikája megfelel egy átlagos magyarországi vidéki városénak. Tapasztalataim szerint a romániai közbiztonság jobb, mint a magyarországi. Nagyvárosokban persze érdemes vigyáznunk a zsebeinkre és az autóban se hagyjunk látható helyen értéket, de tőlem még sohasem loptak el semmit.

Akik biztosan jönnek:
Tipekin és Perseus sajnos lemondták, mert közbejött nekik valami...
helyettük így el tud jönni Mária és férje... (2 fő),
Szami és barátnéja (2fő),
Sarahli (1 fő)
Marcsa (1 fő)
Gabi (1 fő)
Viktor (1 fő)
Ani (1 fő)
Csiga (1 fő)
Erika (1 fő)
Mária (1 fő)
Bé (1 fő)
Mars (1 fő)

Autóval jönnek: Szami, Viktor, Mars

14-en vagyunk 100%-osan, ehhez pillanatnyilag 3 autó van. Ez bizony kicsit szoros, de csak a magyarországi szakaszon leszünk picit zsúfoltan (majd többször megállunk), mert Mihályfalván Bé tud szerezni autót és innen 4 autóval megyünk tovább. Ezért picit módosítanom kell az útvonalon, de a kerülő simán megér ennyit.

Ha jelentkezni szeretne még valaki, akkor egyelőre csak autóval jövő személyektől tudok elfogadni jelentkezést!


A szállásról: Ildikóék családi házánál kialakított szállásunk lesz:
5db. kétágyas szoba ehhez mindenikhez van külön saját fürdőszoba
2db. háromágyas szoba amihez egy darab közös fürdő
(gondolkodhattok, ki kivel szeretne aludni, stb...)

Az utazás menete:
21.-én reggel én 5:00-re ott leszek az Újpes Városkapu Metro-állomásnál található parkolóban. Az autóval jövőket még hívom előtte, hogy letisztázzuk, ha van valami kérdés. Az autósoktól kérem, hogy lehetőleg nézzék át az autókat, csökkentsük a gubanc lehetőségét. Teletankolunk és innentől kezdve írjuk a tankolásokat ( a végén majd ez szerint számolunk el ). Szeretnék 5:20 körül tényleg elindulni, ezért (Máriáék kivételével, akik Füzesabonyiak) kérek mindenkit, legyen pontos. Máriát és férjét odafelé vesszük fel.

A határátkeléshez elég a személyi igazolvány, de ha valakinek régifajta személyije van, lehetőleg hozzon útlevelet is, mert a román határőr fura népség...

Amit hozz:
- Bakancs, illetve olyan magas szárú cipő, amiben bírod a gyaloglást (lehetőleg jól bejáratott csuka legyen) - szandálba senki se jöjjön!
- Zokni, alsónemű, pizsi izlés szerint,
- Valami pulóver féle, mert estére, illetve a hegytetőn hűvös tud lenni! (erre lejjebb kitérek)
- Esőkabát, esőnadrág,
- Fejfedő (nem szeretném, ha bárki napszúrást kapna), de jó a fejre tekert póló is,
- Naptej,
- Hátizsák (nem kell óriási, hiszen minden nap visszatérünk a szálláshelyünkre,
- Literes (lehet kettő is) palack vagy kulacs víznek!
- Váltócsuka (nem fontos, de szerintem jó érzés túra után levenni a bakit),
- Tisztálkodási szerek,
- Gyógyszer (elég egy kis fájdalomcsillapító, széntabletta, de ha valaki érzékeny az utazásra, az hozzon hányingercsökkentőt is). Itt nem sorolom fel, de ha valakinek rendszeresen kell gyógyszert (pl inzulint) szednie, ne felejtse itthon! Ott nem biztos, hogy be tudom szerezni.
- Lehetőleg hosszú nadrág (lehet lecsatolható szárú is), valami könnyű anyagból,
- Póló 1-2,
- Lámpa, cérna, tű, bicska,
- Ha kell, telefonhoz töltő,
- Fényképezőgép, ha van,

Felesleges sok kacatot ne hozzatok, mert az autókban el kell férni a csomagoknak a csomagtartóban! ;-)

- Ágyneműt kapunk, úgyhogy az nem kell, illetve hálózsák sem fontos

Ruházat: 
Néha meglepő,  hogy mennyire hideg tud lenni még nyáron is Erdély egyes részein. Marosfőn még a nyár közepén is fel lehet úgy ébredni, hogy a hőmérő hajnalban 0 fok alatt áll! Magashegyi viszonyok között akár havazásra is számítani lehet, de mi a Madarasi hargitát leszámítva nem megyünk olyan magasra (ott sem valószínű ilyesmi, mert alacsonyabb, mint 2000 m).

A program:

1. nap: Odautazás. Hajnalban indulunk Újpestről, az M3-ason Füzesabony érintésével- Debrecen - Érmihályfalva (ez kis határátlépő, így nem kell sokat várni) - Nagykároly - Szatmárnémeti - Dézs - Szászrégen - Maroshévíz - Gyergyószentmiklós - Marosfő. Romániai részen elég sok szép helyen végigmegyünk (pl. Marosvölgye) így az út sem lesz unalmas annyira. 150-200 km-ként megállunk pihenni. A kerülővel együtt ez olyan 800 km lesz. A vendéglátóink első este, érkezésünkkor meglepetéssel várnak minket, de ez maradjon addig titok. ;-)

2. nap: Reggeli után autókkal elmegyünk túrázni a Békás-szorosba. Valahol leparkolunk, aztán megnézzük a Gyilkos-tavat, a Békás-szorost, megmásszuk a Cohárdot. Ez nem lesz túl hosszú túra, de a terepviszonyok ismeretében néha ki fogunk fulladni. A hely azonban szinte kötelező! ;-) Ha jól számoltam és a terep nem változott, akkor ez olyan 12-16 Km lesz ...A kis elemózsiás hátizsákon túl itt kötelezõ a fényképezõgép! ;)

3. nap: Madarasi-Hargita. Korán reggel kelünk és indulunk, mert jó lenne 8-8:30 körül Hargitafürdőn lennünk (ez olyan 80 km-re van Marosfőtől). Ez egésznapos és talán a legnehezebb túra lesz. A Madarasi-Hargita nem adja könnyen magát. A túra Hargitafürdőről indul, ide korán reggel el kell kocsikáznunk és ide is érkezünk vissza. A (K) jelzésen az Ózon-szállótól másszuk meg elõször a Fekete-fenyő ormot, ahonnan gyönyörû kilátásunk lesz mindenfelé, majd a Csompolyt nyugat felől megkerülve kaptatunk fel a Madarasi Hargitára (1800m). Itt pihenünk, ha a széljárás engedi, aztán visszaereszkedünk Hargitafürdőre. Ez a nap tényleg húzós lesz, de szerintem senki sem fogja megbánni, aki velünk tart, mert minden szempontból ez lesz a hét csúcsa. Ez kb. 26-28 Km lesz. Este lehetne egyet bográcsozni, ha lesz hozzá hely és hangulat.

4. nap "Pihinap" ...no, azért most is fogunk kirándulni. De ez csak kevésbé húzós, helyi séta lesz a Hargitához képest. Ha sikerül leszervezni, megkeressük az igazi-Maros forrást (az irodalmi Marosfőn található), illetve megpróbáljuk GPS-sel felkutatni a Súgó-barlangot.

5. nap Szent-Anna tó és környéke. Ekkor is korán kelünk, hiszen ez lesz a második "nagy" túra. Terv szerint Tudnádig autózunk, majd innen indulunk, a Szent-Anna tó és a Mohos tőzegláp érintésével felmászunk a Bálványosi Büdös-barlanghoz (ami a környező buffogó lápokkal együtt ékes bizonyítéka a környék vulkanikus aktivitásának. Visszafelé fürdünk a Szent-Anna tóban, ha lesz időnk, aztán megyünk vissza Tusnádra.

6.nap Marosfő környékén túrázunk ismét (csak egy másik szép környéken, nem a Maros forrása felé). Ez inkább csak barangolás lesz, amolyan levezető kirándulás.

7.nap Hogy legyen a gyalogláson kívül más emlék is erről az útról, átautózunk Szovátára, ahol az európában egyedülálló sós Medve-tóban megfürdünk, majd Parajd érintésével bemegyünk Korondra szuvenyírért... Ha belefér és le tudjuk zongorázni, lemegyünk a parajdi sóbányába is. Ez a hetedik nap olyan "megpihenős nap" lesz.

8.nap irány haza...

Elérhetőségeim:
Mars
MSN: mars3696@mailbox.hu (ez az MSN címem, ide ne küldj e-mailt!!!)
Tel.: 06-30/312-8777

 

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei