Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel
Ha van Kálmán nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!
Marosfő, Hargita gyöngyszeme
Ahogy ígértem a velem túrázóknak ( és az esetleges további érdeklődőknek ), röviden összefoglalom az erdélyi túrával kapcsolatos tudnivalókat:
Indulás: 2008.06.21.-én (szombaton) 05:20-kor. Azért ilyen korán, mert igen sokat kell autóznunk odafelé és szeretném, ha többször is meg tudnánk állni pihenni.
Dízel ára 4 lej/liter (A lej hivatalos középárfolyama - 2008 május 13.-án - 68,33 Ft ) Link: http://mnb.hu/engine.aspx?page=napiarfolyamok .Nagyjából 160-170 liter üzemanyag fog elmenni az út során autónként, ha jól számoltam. Ezt fogjuk szétdobni...
A szállás összesen 70 Euro lesz fejenként ( ennek a felét vagy több mint a felét a legtöbbektől már átvettem előlegként - aki Forintba adta oda, annak 05.18.-án váltottam be 266 Ft/Euro-s árfolyamon ) Ez olyan 17.500 Ft körüli összeg.
Kártyát elég kevés helyen fogadnak el, úgyhogy célszerű készpénzzel jönni. Forintot vagy lejt érdemes hozni. Forintot megpróbálunk Szatmárnémetiben a bankban váltani (simán váltható, nem lesz gond).
Egyéb költségek:
Belépők (tudtommal fizetni kell Szovátán a Medve-tónál, Parajdon a sóbányában),
illetve természetesen az éttermekben, illetve ha szuvenírt vásárolsz. Az árak
a boltokban hasonlóak a magyarországihoz, hideg élelmiszert be is tudunk
szerezni helyben. A szállásadóink 9 Euro/fő áron tudnak reggelit és kiadós
vacsorát biztosítani (ezt odaérkezésünkkor tudom majd pontosítani, előtte
összeírom). Ezt lehet, hogy érdemes igénybe vennünk egy-két alkalommal,
mert a melegétel néhanap jól jön ...de nem kötelező. A szállásunkhoz közel
van a Fenyő étterem is, ahol nagyon jól főznek, illetve egy este bográcsozhatunk
is egyet (ezt majd ott kitaláljuk).
Kaja (általában):
A túrákra célszerű szendókat készíteni (a két "nagy" túra előtt erre nem lesz idő, de majd szólok időben).
Az élelmiszerek árai forintra átszámolva magyarországi szintűek, az
import cikkek drágábbak, mint itthon. Az áruválaszték városokban bőséges,
de kistelepülésen is kapható minden, nem érdemes felpakolva útnak indulni
(valamennyi szárazkolbász vagy téliszalámi-tartalékot érdemes
magunkkal vinnünk, de semmi egyebet).
A tejtermékek - tapasztalataim szerint - nagyon finomak. Tehén és juh tejéből
készült finomságokat érdemes megkóstolni: sajtok, telemia (savanykás),
orda (édeskés). A kenyér régen kicsit "sűrűbb" volt, mint nálunk,
de ma már ott is hasonló a miénkhez. A felvágottak ízesítése eltér a miénktől,
de nem rossz. Az ivóvíz iható (a forrásoknál jelölik, hogy kiknek nem ajánlják
- ha van ilyen -, egyébként ezek is fogyaszthatók). Palackos ásványvíz, üdítő
kapható (a kék cimkések szénsavasabbak, a zöld cimkések gyengék). Érdemes
üres flakont tartalékolni, mert sok helyen található "borvíz";
ezek nagy része gyógyvíz.
A legismertebb szabadon tölthető borvizek a következő településeken
találhatók (a teljesség igénye nélkül):
Borszék (Kossuth vagy 10-es forrás), Kovászna (a központban), Homoródfürdő
(Lobogó - erősen vasas), Szelykefürdő (petróleum ízű, de kiváló
gyomorkarbantartó), Gyergyócsomafalva (sok udvaron kerekes kútból húzzák),
Málnásfürdő (itt is láttunk kerekes kutat), Csatószeg (Alcsík legjobb ízű
forrásaként emlegetik).
Az erdélyi ételek nehezebbek, mint a hazaiak, ezért erre ügyelni kell! Érdemes
megkóstolni a csorbákat, illetve ha van, akkor a "mamaliga"-t (ez
asszem kukoricakásából készített elég kemény állagú puliszka, amit jól
megtömnek sajttal, túróval ). Sok helyen árulnak miccset (3 féle húsból készített
hosszúkás fasírt) és gretart ( ez meg natúrsült hús ). Kenyeret a legtöbb
ételhez kérés nélkül hoznak, de a számlához felszámolják. Az éttermi
árak elfogadhatók.
Alkohol (bár nagy italozást nem érdemes csapni, ugyanis másnaposan elég
vacak túrázni):
Erdélyben sokféle sör kapható, legérdemesebb a "hazai" Chiuc-ot
megkóstolni, ez jó minőségű, de iható még az Ursus is.
Erdély nem igazán bortermő vidék a hűvös éghajlata miatt. Leginkább a
román részen termett borok kaphatók. Nekem a Murfatlar izlett eddig a
legjobban, de nem érdemes nagyon gagyit venni, mert az ott is gagyi.
Égetett szeszek: Ismerik a pálinkát ( amit így neveznek az elég erős
anyag... ), lehet kapni cujkát ( ez szerintem gyengébb ), illetve az embert néha
megkínálhatják "köményessel". Ez utóbbival kell leginkább vigyázni.
Az elkészítési módja ugyanis az, hogy lefőzik a méregerős alapszeszt,
majd köményből készített teával higítják. Mivel a higítási arány nem
szabott, az ember belefuthat egészen gyenge (20-25 fokos), de sokkal ütősebb
(50-60 fokos) itókába is, ráadásul a szokatlan íz miatt nem biztos, hogy az
italozó helyesen méri fel a szesz alkoholfokát...
A közbiztonság a falvakban jó, gyakorlatilag nincs bűnözés,
a városok bűnözési statisztikája megfelel egy átlagos magyarországi vidéki
városénak. Tapasztalataim szerint a romániai közbiztonság jobb,
mint a magyarországi. Nagyvárosokban persze érdemes vigyáznunk a zsebeinkre és az autóban se
hagyjunk látható helyen értéket, de tőlem még sohasem loptak el
semmit.
Akik biztosan jönnek:
Tipekin és Perseus sajnos lemondták, mert közbejött nekik valami...
helyettük így el tud jönni Mária és férje... (2 fő),
Szami és barátnéja (2fő),
Sarahli (1 fő)
Marcsa (1 fő)
Gabi (1 fő)
Viktor (1 fő)
Ani (1 fő)
Csiga (1 fő)
Erika (1 fő)
Mária (1 fő)
Bé (1 fő)
Mars (1 fő)
Autóval jönnek: Szami, Viktor,
Mars
14-en vagyunk 100%-osan, ehhez pillanatnyilag 3 autó van. Ez bizony kicsit
szoros, de csak a magyarországi szakaszon leszünk picit zsúfoltan (majd többször
megállunk), mert Mihályfalván Bé tud szerezni autót és innen 4 autóval
megyünk tovább. Ezért picit módosítanom kell az útvonalon, de a kerülő
simán megér ennyit.
Ha jelentkezni szeretne még valaki, akkor egyelőre csak autóval jövő személyektől tudok elfogadni jelentkezést!