44.192.44.30
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
5
nincs
labbelik

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Valter nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Túracipők, bakkkkancsok

A turista legjobb barátja, vagy éppenséggel legnagyobb ellensége, a BAKANCS. Egy jó bakancsban az ember szinte mindent képes elviselni. Bármilyen pöpec a túra, extra a ruhád, hiper a zsákod és divatos a napszemüveged: ha mindezt megkínzott, szétpaszírozott, felhólyagosodott lábbal egy gagyi honvédségi talprácson állva kell elviselned, garantáltan feledhetetlen élményben lesz részed. Amint hazaérsz, tejben-vajban fogod füröszteni a lábad, és ha a lelkedben mégis a természet szépsége hagyott mélyebb nyomot, akkor igen mélyen el fogsz gondolkozni azon, hogy miben vágj neki következő túrádnak. Ha saját lábadon szeretnéd sok éven át élvezni azt a gyönyörűséget, amit az Úr ajándékozott nekünk, akkor javaslom, hogy szerezz be egy túrázásra alkalmas, vízálló, NEKED kényelmes BAKANCSOT.

Érdemes középkemény, esetleg kissé merev talpú cipőt választanotok (a puha talp városba, a nagyon merev talp 3500 m fölé való). A mostani trekking, illetve magashegyjáró cipők többsége ún. emlékező talppal rendelkezik. Ez anyit teszi, hogy kb. 2-300 km után teljesen megjegyzi a talpad hajlási mechanizmusát, felveszi a talpad nyugalmi állapotának alakját. Ez a kissé merev talppal párosítva azt eredményezi, hogy ha csak a lábujjhegyed és a sarkad támaszkodik pl. két sziklaélre, akkor a cipő a talp merevsége miatt nem fog összecsuklani, mint brékes csiga a disco parkettján. Viszont a felhajló orr rész állandóan nyugalmi állapotban tartja a lábujjaidat, és csak akkor terhelsz rá, ha tényleg szükséges.

Ragasztott talpú cipőt csak akkor vegyetek, ha a felsőrészre kb. 2 cm magasságig fel van vulkanizálva egy gumiréteg, mert ez a fajta kiképzés csak ragasztott talppal valósítható meg.

Minden más esetben inkább varrt talpú cipőket keressetek, ezeket ugyanis könnyebb talpaltatni, sokkal időállóbbak. Mindenkinek melegen ajánljuk a VIBRAM talppal ellátott cipőket, ezek a talpak csúsznak a legkevésbé, nagyon jó minőségű gumiból készülnek, mintázatuk pedig szigorú szabványt követ.

Fontos, hogy a bakancs cserélhető talpbetéttel rendelkezzen! Ugyanis ez az, ami a leghamarabb adja meg magát, egy új talpbetét pedig klasszisokkal tudja javítani a komfortérzetet.

A felsőrész csak bőrből kell legyen, lehetőleg egy darabból szabva. A bőr anyaga lehet olajozott vagy nubuk, az olajozott bőr általában tovább tart (ápolásukról ITT OLVASHATSZ). A "lélegző" bakancsok anyaga kizárólag nubuk, így ezek sérülékenyebbek.

A bakancsok bélése általában kesztyűbőr, legalább a boka és lábszárcsonti részeken. Erre érdemes odafigyelni, mert egy keményebb bőr vagy egy csiszolatlan marhabőr hamar feltörheti az ember bőrét, s akkor oda a jókedvű csatangolás... A Gore-Tex membránnal ellátott cipők bélése műszálas textil, a páraelvezetés biztosítása végett. (Ha ez nem így van, a Gore-Tex felirat nem több élelmes távol-keleti emberek újabb ügyes cselénél...)

A fűzőrendszerről vehetjük észre talán a leghamarabb, hogy milyen cipővel állunk szemben. Trekking és magashegyjáró cipők lábfején legalább négy, gyakrabban öt kapcsot találunk, egy pár rögzítőkapcsot, és három, magashegyi bakancsokon négy pár "bokafogó" kapcsot. A gagyi árut általában elintézik 4-5 kapocspárral. Fontos az Achilles ín védelmére készült lágy betét is, aminek csak akkor van értelme ha nem nyúlik túlzottan. Nagyon fontos, hogy a rögzítőkapocs ne a többivel azonos kapocs legyen, hanem a hajlatában megszoruljon a cipőfűző: ezzel lehet elérni, hogy a lábfejen és a bokán különböző mértékű feszítést hozzunk létre. Javasolt a D alakú kapocs a lábfejen, a bokafogó kapcsok lehetőleg ne átfűzősek, hanem beakasztósak legyenek. A jó kapcsok általában rézbevonatú acélból készülnek. (Elrettentésül megemlítjük, hogy láttunk már tépőzáras "rögzítőkapcsokat" is....)

A túrabakancsok nyelve általában terheléselosztó betéttel van ellátva, hogy elossza a fűző nyomását a lábfejen. Túrázásra csak békanyelvű bakancsot vegyél!!! Nem lehet ugyanis olyan erővel szorítani a bakancs felsőrészét a nyelvhez, hogy az valahol be ne eressze a vizet. Minden bakancs addig a magasságig vízálló, ameddig a nyelv a felsőrészhez van varrva. Itt a nyelv és a felsőrész összekötésére általában nagyon finom kesztyűbőrt alkalmaznak, elkerülendő a gyűrődések horzsoló hatását. A nyelv fő része általában a felsőrésszel azonos bőrből készül.

Vásárlás

Mivel az ember elég komoly összegtől szabadítja meg magát, amikor bakancsot vásárol, nem érdemes elkapkodni. Az előbbiekben felsoroltakon kívül még rengeteg féle-fajta technológia létezik, amit a gyártók marketingesei igyekeznek kábítóan jól hangzó márkanevekkel ellátni. Ne ülj fel ezeknek! Javaslom katalógusok begyűjtését, alapos tanulmányozását. A gyártók általában kategóriákba sorolják cipőiket, Európában szokás az A, B, C, D, E jelzések használata: A - utcai cipő, B - trekking bakancs, C - magashegyi túrabakancs, D - hágóvasas magashegyi bakancs, E - ejtőernyős cipő. Amerikából importáltuk a Base-X jelzést, amivel a nyári könnyűtúra, és sportcipőket jelölik, ezek mit sem tartanak a bokádon. Többi tulajdonságuk nagyjából a B kategóriával azonos, de mivel nem rendelkeznek bokafogó résszel, a fűzőrendszerük jóval egyszerűbb.

Boltba csak akkor indulj, ha már sejtésed van arról, hogy mit akarsz venni. Ha már a boltban vagy, a mérettáblázat szerint keressd ki a te lábméretedet. A gyártó általában nem abban a mértékegységben szolgáltatja a méretadatot, amiben tudod a lábad aktuális méretét. Akár azonnal kérj eggyel nagyobb, eggyel kisebb méretet. Vegyél fel legalább két vastag zoknit, a boltokban vannak próbazoknik kihelyezve e célból. Próbálgatással keressd meg a hozzád leginkább illő darabot - és még csak most jön a java! Fűzd be a bakancsot, feszítsd meg a zsinórt "üzemi" állapotára, kösd be, és tölts el benne úgy 10-15 percet. Állj lábujjhegyre, ereszkedj vissza sarokra, járj benne, állj a lábad külső, belső élére. Nagyon fontos, hogy most derüljön ki, ez az, vagy nem. Javaslom, ne szégyelld kipróbálni az extra drága bakancsokat sem, legalább fogod tudni, mihez viszonyíts.

Ajánlott továbbá olyan zoknik beszerzése is, amik jól elvezetik a párákat. Ezek nélkül a membránok, vagy a lélegeztető rendszerek mit sem érnek, mivel egy jó pamutzokni nagyon jól felszívja a nedvességet. A nedves láb viszont nagy mértékben tudja rontani a komfort- és közérzetet. Legjobb túrazoknik a BRIDGEDALE zoknik, jó vastagat vegyél, a téli változatok a legjobbak!

JAVASLAT: középkategóriás bakancsok: Salewa, LaSportiva, Meindl, Salomon, Merrel. A legjobb bakancsokat a HanWag cég gyártja, drágák de ne a bakancson spórolj, a legjobbat vedd! Ha teheted HanWag Alaszka Gtx bakancsot vegyél, vagy Alaszka Top Gtx! /ár: kb. 50.000 Ft/

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei