34.239.170.244
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
6
nincs
lavinafokozatok

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vazul nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Lavinák osztályozása veszélyességük szerint

Lavinafokozatok

Lavina veszélyességi fokozatok Hóstabilitás Lavina valószínűsége és elindulása Ajánlott viselkedés
1.
Csekély
Általában biztonságos, stabil hó.

Kisebb lavinák előfordulhatnak, főként ha nedves a hó.


A lavinák néhány, extrém meredek (>40°) oldalakon, nagy megterhelés hatására indulnak el. 

A hegyen tartózkodás biztonságos. A 40°-os és annál meredekebb oldalakon (kuloárok, gyüjtők, gerinc szél alatti oldala) előfordulhat lavina. A veszélyes területeken csak egyesével szabad áttraverzálni (átsíelni). Kerülni kell azokat a részeket, ahol a szél havat halmoz fel.
2.
Mérsékelt
Veszélyes. Mérsékelten stabil hó, de a 35-40°-os, vagy meredekebb lejtőkön inkább instabil hószerkezet. Saját indítású, kisebb lavinák előfordulhatnak. A lavinák 35-40°-os oldalakon nagy terhelésre is elindulnak. Ennél meredkebb lejtőkön, kedvezőtlen kitettség mellett kis terhelésre is elindulnak.  Részben kedvezőtlen viszonyok, 40°-nál kisebb meredekségű lejtők ajánlottak. Különösen a kedvezőtlen kitettségű, illetve szél által felhalmozott hóval fedett területek kerülendőek. 30-40°-os lejtőkön óvatosan kell mozogni, egyszerre csak egy ember haladhat a veszélyes részeken. A követési távolság minimum 10 méter legyen. El kell kerülni a kuloárokat, hógyüjtőket. A biztonságos haladáshoz szükség van a lavinaveszély önálló értékelésére, és az óvatos útvonalválasztásra is.
3.
Jelentős
Kritikus. A viszonyok általánosságban kedvezőtlenek, a 35-40°-os lejtőkön a hóstabilitás mérsékelt vagy rossz. Az ember által indított lavinák esélye nagy. A 30-35°-os lejtőkön kisebb megterhelésre is nagyobb lavinák indulhatnak meg. A 35-40°-os oldalakon a lavinák nagyobb távolságból, kis megterheléssel is megindíthatók. Kedvezőtlen körülmények. 35°-os, vagy annál meredekebb részeken történő áthaladás nem ajánlott. A 30-35°-os lejtőkön csak nagy követési távolsággal (15-20 méter) egyenként szabad áthaladni. A kuloárok, hógyüjtők mindenféleképpen elkerülendőek. A biztonságos közlekedés nagy tapasztalatot, lavinaveszély önálló értékelését és körültekintő útvonalválasztást is igényel.
4.
Nagy
Fokozottan kritikus körülmények.
A hó igen instabil minden 30-35°-os lejtőn.
Ember által elíndított, nagy lavinák, amelyek elérhetik a biztonságos területeket, gyakran a szemben lévő lejtőket is. A hegyi túra nem ajánlott, kerülni kell az olyan területeken történő áthaladást, amelyek fölött 30°-os vagy annál nagyobb meredekségű oldalak vannak.
5.
Nagyon nagy
Katasztrófális körülmények.
Instabil deszkalavinák bármilyen meredekség mellett elindulhatnak, nagyon instabil hóviszonyok. 
Sok, nagy méretű lavina még a kisebb meredekségű oldalakon is előfordul. Egész völgyet érintő a lavinák. A hegyen nem lehet közlekedni.
forrás: http://www.turistamagazin.hu
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei