34.239.170.244
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
6
nincs
turistak_oltozete

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vazul nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Túraöltözet (alsó- és felsőruházat)

A külső ruházat legfontosabb feladata, hogy a túrázók két igaz ellensége az eső és a szél ellen nyújtson védelmet. Általánosan mondható, hogy NEM SZABAD ELÁZNI! A tapasztalt hegymászók szava járása szerint az ember minden elázva, szélben töltött órát megérez a csontjaiban, hogy a megfázás többi "gyönyöréről" ne is szóljak, mint pl. a tüdőgyuszi és a különböző torokproblémák. Tehát védekezni kell. Hála Istennek, és a furfangos eszű mérnököknek, ma már korrekt megoldások léteznek az eső és egyben szél elleni védelemre.

Az ember - ugye - először azt gondolná, hogy a jól megszokott nylon esőkabátját magára rántja, és az egész el is van intézve. El is van, egészen addig, amíg meg nem kísérel valami fizikai teljesítményt előadni: akkor ugyanis úgy elázik belülről, mintha ruhástól ugrott volna egy dézsa vízbe. Ezen kérdésre adták meg a választ a mérnökök a lélegző membránokkal. Ezek mikropórusos anyagok, amelyeknek a pórusai olyan méretűek, hogy a testpárák még át tudnak rajta hatolni, de a vízcseppeket a felületi feszültségük megakadályozza az áthatolásban. A jobb minőségű membránok pórusai ráadásul tölcsérszerű kiképzésűek: a párát összegyűjtve vezetik ki, és épp e miatt a kiképzés miatt ún. egyirányú membránok, ugyanis ha fordítva lennének beépítve a ruházatba, cipőbe, stb., akkor egy kiadósabb esőben kellemes ruhás fürdőt vehetnénk. A négy legelterjedtebb membrán, minőség szerint sorba állítva: Gore-Tex, Helox, F.O.V., Simpatex.

A szél elleni védelem szempontjából ezek a membránok szintén fontos szerepet játszanak, ugyanis mindegyik rendkívül jó szélálló, jó tudni, hogy ezek a membránok POLAR hőtartó felső ruházattal és speciális MŰSZÁLAS alsóruházattal kombinálva rendkívül jó védelmet nyújtanak. A spéci műszálas alsóruházatot azért hangsúlyozom, mert míg ezek az anyagok a testtől elvezetik a párát, a pamuton ez kicsapódik, az felszívja a nedvességet, azaz nedves melegben lesz részünk. Amint valami oknál fogva lehűl ez a víz, komoly megfázásnak, sőt kihűlésnek lehet az okozója.

Tehát, a fentiek alapján javaslom mindenkinek valamilyen lélegző membránnal ellátott esőkabát és esőnadrág beszerzését. Persze ezek egyike sem olcsó mulatság, de hosszú távon feltétlenül megéri beruházni rájuk.

Ha mégis műanyag esőkabátot használsz, javasolt a poncsó. Ez 100%-ig esőálló, a zsákod is aláfér, ugyanakkor nem fülled be, mivel alul és oldalt nyitott, itt szabadon tud távozni a testpára! Beszerzésük különböző militari boltokban lehetséges, nemhiába a hadsereg is ezeket használja.

Az esőnadrág beszerzésén is érdemes elgondolkodni. Idézzük egy sokat túrázó túrástársunk elmondását: "Többször megjártam, hogy a kiváló esőkabátomban elmentem túrázni, nem túl sok jót ígérő időben. Az égi áldás meg is érkezett, én meg lankadatlanul gyalogoltam tovább. Jókedvem akkor kezdett el hervadozni amikor a kabátomról lecsorgó eső kezdte eláztatni a farmernadrágomat. Nosza, mondtam magamban, menjünk tovább, kibírtam én már ennél rosszabbat is. Az igazi kellemetlenség akkor állt be, amikor a már lassan bőrnadrágnak tűnő farmeromról lecsorgó víz a zoknimmal érintkezve klasszul bevezette a bakancsomba is a vizet. És ebben nem is az a kellemetlenség, hogy az ember elázik, hanem az, hogy a mindkét oldalról elázott bőr elveszti teherbíró képességének jelentős részét, a bakancs kitágul, kinyúlik, és ha ezt a - hmm - kezelést többször megismételjük, használhatatlanná is válhat. Az pedig nagy KÁR!"

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei