35.168.113.41
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
29
nincs
szabadtuzon

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van József nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Szabad tűzön

Nyílt tűzön
„A szabadtűzön főzött, sütött étek nem csak az elhamvadó fagally és a tovaszálló hamu füstjének kesernyés íze miatt lesz több, mint a tűzhely mellett főzött, hanem mert bort iszogatva, lángokba meredve felrémlik, honnan jövünk s mifelé tartunk!”

Kedves túratársunk! Weboldalunk célja itt nem más, mint számba venni a finomabbnál finomabb étkek hosszú sorát...

Ám előtte a fontos linkek:

ÚJ RECEPT BEKÜLDÉSE

Szeretnénk, ha mindenki leírná, mi ízlett neki legjobban egy-egy túra, kirándulás, horgászás, vadászat, kambodzsai túlélő-túra vagy észak-lappföldi bevetés alkalmával. Lehetőleg ne mesterszakácsok (vagy magukat annak hívő emberek) drága receptjeiből idézzetek, hanem olyanokból, amelyek elkészíthetők egy túra alkalmával a sátrak közt, a horgásztanyán vagy a kenuk szélárnyékában lobogó tűz mellett...

Ha valaki receptet szeretne megosztani velünk, annak be kell jelentkezni, másként nem megy... (Regisztrálás ...). A recept lehet a jóféle töttyölt ratylitól a nagypapi féle spéci nyársalt kolbászon át a bográcsban készíthető pacalos palacsintáig bármi, amitől a kirándulásban elcsigázott (vagy épp kirándulni, evezni, bringázni induló) emberke erőre és jókedvre kap...

Eddigi receptjeink:

Kb.
1 óra

Amimaradtazsákban

Kapitány receptje
beküldve:2008.07.15 00:38

5 embörnek

Hozzávalók:
- fél kg paprika
- 4 szem pari
- 30 dkg füstölt szalonna
- 1 pár füstölt kalbász
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kg sárgarépa, petruszöld, zeller (leveszöldségek)
- 5 pár virsli
- 25 dkg tarhonya
- só, bors, kevés tárkony

Bográcsban megpirítom az apróra vágott szalonnát, majd kis piros paprikával meghintem, beleteszem a közepesre vágott kolbászt, virslit, apróra vágott zöldségeket. Felengedem annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, aztán fél óra főzés után ráöntöm a maradék cuccot (paprika, pari, fűszerek...) Kb. 15 perc után kész. Kenyérrel kell enni!

Kb.
40 perc

Betyárleves

Annus receptje
beküldve:2008.06.08 00:17

4 embörnek

Hozzávalók:
- 0,5 kg Borjúhús
- 10 dkg Füstölt szalonna
- 2 szál Sárgarépa
- 2 szál Fehérrépa
- 20 dkg Gomba
- 2 ek. Liszt
- 1 db Paprika
- 1 db Paradicsom
- 2 dl Tejföl
- 1 csomó kapor
- só, bors, paprika

A combot megmosom, összekockázom kétujjnyi kockákra, a zöldségeket és a gombát megpucolom, felkockázom. Paprikát felcsíkozom, a paradicsomot négyfelé vágom.

A kis kockákra vágott szalonnát megpirítom, majd a zsírján megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a húst. Sózom egy csapott evőkanálnyi sóval, borsozom és félpuhára párolom. Utána hozzáadom a leveszöldséget és tovább főzöm. Mikor megpuhult, hozzáadom a gombát, csapott evőkanálnyi pirospaprikával fűszerezem és belekeverem a tejfölt. A végén teszem bele az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a zöldpaprikát és paradicsomot.

Kb.
2 óra és 30 perc

Bográcsgulyás

Leif receptje
beküldve:2008.09.03 23:31

10 embörnek

Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár (egy szép darab a hentesnél)
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1/2 kg hagyma
- 25 dkg túlérett paradicsom
- 2-3 db sárgarépa
- 1-2 db fehérrépa
- 1/2 db hegyes erős zöldpaprika
- 1,5 kg krumpli
- 25 g édes pirospaprika
- 2-3 evőkanál csípős pirospaprika
- 1/2 evőkanál őrölt kömény
- 2 levél babérlevél
- 1/2 üveg vörösbor (egri bikavér)
- 1,5 dl olaj
- 1 kis tubus gulyáskrém (biztonsági tartaléknak)


A marhalábszárat megpucolom az inaktól (a zsíros részektől nem!) és apróra (kb. 2 centis kockákra) vágom, mert az szépen eloszlik.

A szalonnát és a hagymát apróra vágom.

Felvágom a zöldséget: a répát megpucolom és vékony karikákra, a paradicsomot kicsumázva nyolcba, a hegyes erőst nagyon apróra (ez legyen az utolsó).


A bogrács alá tüzet rakok, a tűz nagy legyen, magas lángon, folyamatosan, végig. Beleöntöm az olajat, majd beledobom a szalonnát. Mikor elkezd üvegesedni, megy utána a hegyes erős zöldpaprika, valamint a hagyma.


Mivel magas a láng és könnyen odakap, folyamatosan kevergetni kell. Ha kevés lenne az olaj, meg egy nagyon kicsit adok hozzá. (Esetleg egy kevés vízzel felöntöm.) Fontos, hogy amikor a hagyma üveges lesz, meg egy kicsi olaj legyen rajta, ne vegye fel az egészet.

Amikor a hagyma üveges, hozzáadom a pirospaprikát, és megpirítom. Folyamatosan keverni kell, nem szabad magara hagyni. Kb 1-2 perc keverés után (a paprika színe egészen bordóvörös lesz) hozzáadom a húst. Pirítani kezdem, mikor elkezd pirulni, akkor jön hozzá a répa, paradicsom és a maradék fűszerek.


Ezzel forgatom át, míg szépen megpirul (kb. 5-10 perc, végig magas láng!). Ekkor megsózom (egy kávéskanál só fél kiló húsonként, és 1 liter vizenként) és elkezdem felönteni vízzel.


Hozzáöntök kb. egy liter vizet, és átforgatom. Amikor az alján rotyogni kezd a víz, megint mehet bele egy újabb liter. Megint felforralom, megint hozzáöntök. Az első 2-3 liter víz után mehet nagyobb adagokban is, de a hozzáöntött víz ne hűtse vissza a gulyáslevest. Kb. 8 literre töltöm. (Egy kisebb, 10-12 literes bográcsba, amennyi belefér.)

Összesen kb. 2-2,5 órát kell főzni, a felszíne mindig látványosan forrásban kell legyen. Fél órával elkészülte előtt, mikor a hús elkezd puhulni, akkor a kockára vágott krumplit is hozzáadom.

Mikor a krumpli megpuhult, előfordulhat, hogy meg sózni kell. Az is előfordulhat, hogy a kömény, és a paprika régi volt, ilyenkor a leves nagyon vízízű, ilyenkor sokat segít a teljes nagy tubus gulyáskrém.

Ha kicsit zsírosabb a gulyás felszíne, ilyenkor jó a nokedli készítés. A zsiradékot egy kanállal szedjetek le a leves tetejéről, és keverjetek a nokedli anyagába feljavítani. Ettől szép sötét pirosas színe lesz, fantasztikus íze, és a leves nem tűnik olyan zsírosnak.

Az összes főzési idő kb. 2,5-3 óra.

Kb.
1 óra és 30 perc

Csipetkés gulyás

Assi receptje
beküldve:2008.07.25 09:11

3 embörnek

Hozzávalók:
- fél kg Marha lábszár (vagy gulyáshús)
- 2 szál Petrezselyem
- 2 szál Sárgarépa
- fél kg Krumpli
- 1 kanál Zsír
- 1 cső Paprika
- 1 db Vöröshagyma
- fél liter Víz
- só, brs, pirospaprika, (esetleg babérlevél)
- esetleg tojás és liszt (lásd a receptben)

A marhahúst megmossuk, kockára vágjuk (ha már felkockázva vettük gulyáshúsként, akkor csak átmossuk). A hagymát apróra vágjuk, aztán lábasban megpirítjuk a kanál zsiron, beletesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a húst. nagyon picit pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy odaégjen a pirospaprika, mert keserű lesz. Megsózzuk, megborsozzuk, a vízzel felengedjük. Ha a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a feldarabolt répát, petrust. Amikor a hús majdnem teljsesn puha, hozzáadjuk a kis kockára vágott krumplit és azzal lassú tűzön puhára főzzük. Ha van rá mód, tehetünk még bele 1 tojásból és lisztből készített csipetkét, amit a keményre gyúrt tésztából lisztes kézzel csipegethetünk a gulyásba. Karikázott zöldpaprikával, petruszölddel és babérral ízesítve tálaljuk.

Kb.
40 perc

Diósdi mustáros

Gyuszi bácsi - Meccses receptje
beküldve:2008.10.09 10:39

4 embörnek

Hozzávalók:
- 1 kg Disznó comb
- 2 fej Vöröshagyma
- 20 dkg Gomba
- 2 deci Vörösbor
- 2 deci Tejföl
- 2 ek zsír
- 2 ek liszt
- mustár
- kakukkfű, bazsalikom, majoranna, bors, só

A husit vékony csíkokra vágjuk, a hagymát karikázzuk vékony szeletekre, a gombát cikkekre.
A zöldfűszereket is apróra vágjuk ( de jó a szárított is ).
Zsírt sercegésig hevítjük,aztán beleszórjuk a hagymát. Üvegesre dinszteljük, aztán hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a zöldfűszereket, aztán összeforgatjuk.
10 percig pároljuk szapora kevergetés közben, hogy oda ne kapjon. Ha a hús kifehéredett, beleszórjuk a gombát, majd ráöntjük a vörösbort.
Amíg puhul, összehabarjuk a tejfölt néhány kanál mustárral, majd liszttel (csomómentesre!). Amikor a hús teljesen puha, hozzáömtjük a habarást és összeforraljuk.

Mi csak úgy, kenyérrel szoktuk enni, de ha vannak lányok, asszonyok a csapatban és hajlandók krumlit pucolni, akkor lehet főtt krumplival vagy próbáltuk már főtt borsóval is. Ezeket a sütés előtt kell elkészíteni és rámerni a forró szaftot!

Kb.
20 perc

Fóliás sült

Mars3696 receptje
beküldve:2008.05.24 12:45

4 embörnek

Hozzávalók:
- alufólia
- 8 szelet bacon
- 0,5 kg csirkemell
- 2 db paprika
- 4 db paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- vegeta
- bors
- kakukkfű

Érdemes akkor készíteni, amikor már kialudni látszik a tűz, de valójában még tűzforró a hamu.
A hozzávalókat (a bacon szalonnán kívül) vágjuk olyan darabokra, mintha rablóhúst szeretnénk sütni. Az alufóliára helyezzük rá a bacont és kb olyan hosszúságban felváltva rakosgassuk fel rá a csirke (vagy pulyka) mellet, zöldségeket, stb, amilyen hosszú a bacon. Itt nem muszáj ragaszkodni a fenti összetevőkhöz. mehet bele virsli, kolbász, uborka, cukkini is. A lényeg, hogy szalonna legyen az alján és hogy az összetevőkből egyiket se túlozzuk el. Amikor szépen végigraktuk, akkor tekerjük óvatosan rá az alufóliát, a két végét ügyesen zárjuk le, aztán rakjuk bele a még forró hamuba. 4 főre 8 ilyen kis alufóliakolbászt érdemes készíteni.
Az étek előnye, hogy majd' mindent beledobálhatunk. A rablóhús összetevőin kívül belekerülhet zöldség, alma, kukorica. Hamuban 20-30 perc alatt átsül.

Kb.
1 óra

Paprikás krumpli bográcsban

Kapitány receptje
beküldve:2008.07.15 00:15

4 embörnek

Hozzávalók:
- 3 kg krumpli
- 5 szép gerezd fokhagyma
- 5 közepes fej vöröshagyma
- 30 dkg császárszalonna
- 1 db paprika
- 2 db pari
- 2 ek. őrölt paprika
- 2 ek. Erős Pista
- füstölt kolbász
- só

A szalonnát apróra vágom, beleteszem a bográcsba, zsírjában megpirítom az apróra vágott vörös hagymát. Megszórom pirospaprikával, beleteszem a zúzott fokhagymát, kevés vízzel felengedem. Végül belepakolom a megtisztított, cikkekre vágott krumplit. Felengedem annyi vízzel , hogy pont ellepje. A kolbászt felkarikázom, beleszórom a bográcsba, többször óvatosan megkeverem, kb. 40 perc alatt puhára főzzük.

Kb.
1 óra

Slambuc

Mars3696 receptje
beküldve:2008.05.23 17:15

10 embörnek

Hozzávalók:
- 2 kg krumpli
- 0,5 kg füstölt szalonna (lehet csak sózott is)
- 1 kg száraz lebbencstészt
- 2 db csípős paprika
- 3,5 liter víz

Krumplit apróra vágjuk, vizet öntünk rá, hogy ellepje, szalonnát 1x1 cm kockákra vágjuk. A szalonnát a bográcsban folytonos keverés mellett pirulásig sütjük, majd a krumplit vizestől ráöntjük. Vegetát beleszórjuk, majd kevergetjük és sózzuk (kicsit sósabbra a kelleténél). Amikor forr, hozzáöntjük a lebbencset, amit előtte összetörünk a zacskóban kicsit. Úgy öntsük, hogy ne keveredjen a krumplival. Néhány perc múlva vegyük le és jól keverjük össze. Ezután addig főzzük, amíg a tészta az összes levét fel nem veszi (kb. 20 perc), de közben folyamatosan kevergessük ( ha kell, öntsünk hozzá még kevés vizet).
Nem baj, ha kicsit lekapja a tűz, annál finomabb lesz.

Kb.
6 óra

Sólet bográcsban

Tomasz receptje
beküldve:2008.06.03 17:03

4 embörnek

Hozzávalók:
- 0,5 kg száraz tarkabab
- 20 dkg gersli
- 4 db tojás
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek. zsír
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg füstölt hús (eredetileg liba, de mi disznóhúst használtunk)
- 3 ek. liszt
- só, bors, paprika
- 4 db tojás

Ezt a receptet az EST magazinban olvastuk, aztán rögtön ki is próbáltuk az életben... Vigyázat, nem fél órás produkció, mi horgásztunk és sörözgettünk, amíg főtt, így könnyebben szaladt az idő :)
A babot bográcsozás előtt egy nappal be kell áztatni, a tojások héját pedig főzés előtt alaposan megmosni!
A hagymát durvára vágjuk és a zsíron üvegesre sütjük. Rászórunk egy ek. lisztet, beledobjuk a füstölt húst és az ujjnyi darabokra vágott kolbászt, megkeverjük. Újabb kanál lisztet szórunk rá, majd pár percig pároljuk. Vigyázni kell, nehogy odaégjen, ezért néha meg kell rázogatni.
Hozzáadjuk a babot és rászórjuk a maradék lisztet, beledobjuk a gerslit (hántolt árpa). Felengedjük vízzel, hogy pont ellepje.
Beletesszük a tojásokat is óvatosan, aztán fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk néha meg-megrázogatva a bográcsot. Jó 3 óra elteltével megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
Kicsit felélesztjük a tüzet, levesszük a fedőt és figyelve, hogy oda ne égjen, még két órán át főzzük. A vége felé már hajlamos lekapni, de ekkor se öntsünk alá vizet, inkább időben rázogassuk át (mi meg is kevertük néha). Akkor van kész, ha a bab megpuhult... Ha már nagyon leforrt róla a szaft, de még nem elég puha a bab, óvatosan picit utána lehet önteni vizet, de tényleg csak keveset!

Kb.
1 óra

Szabdzsi, ahogy Tomcat is szeretné

Máté receptje
beküldve:2008.08.12 16:31

5 embörnek

Hozzávalók:
- 4-5 kg krumpli
- 80 dkg paradicsom
- 2-3 kisebb darab cukkini
- 1 kg borsó
- 0,5 liter főzőtejszin
- 2-4 evőkanálnyi vaj
- só
- víz
- cukor
- római kömény, gyömbérgyökér (vagy por), fekete mustármag, kurkuma, hing (aszatgyanta), garam masala

Az eredeti receptet a bombagyar.hu oldalon olvastuk - nagyon megörültünk a vegetáriánus bográcskajának -, de picurkát módosítottuk, mert mi anno cukkinit is raktunk bele. A fűszerek egy részét a lal.hu csomagküldő oldaláról rendeltem, de Garam Masalát például a Tesco-kban is kapni a különleges fűszereknél (a bio izék környékén).

A recept:
A paradicsomot és a cukkinit megmossuk, apróra vágjuk, a krumplit is külön.
A bográcsba felolvasztjuk a vajat, aztán beleszórjuk a mustármagot és megvárjuk, amíg kipattog. Aztán hozzáadunk fél ek. római köményt, nagyon kevés hing-et (ezzel vigyázni kell, mert nagyon aromás) és 2 mokkás kanálnyi reszelt gyömbért (porból elég egy mokkás kanálnyi). A paradicsomot és cukkinit is beleöntjük, majd adunk hozzá 2-3 deci vizet. Felforraljuk, aztán tejszínt hozzáöntjük, majd a krumplit. Megsózzuk, kis kanál kurkumát szórunk bele, aztán két ek. cukrot öntünk bele. Puhára főzzük a krumplit, de amikor már majdnem kész ráöntjük a borsót is. Amikor kész, levesszük a tűzről, beleszórunk egy kevés Garam nasala-t és hagyjuk állni negyed órát.

Kb.
40 perc

Tarhonyás lecsó

Magda receptje
beküldve:2008.05.27 01:38

8 embörnek

Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg zöldpaprika
- 1 kg paradicsom
- 20 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg tarhonya
- 40 dkg lángolt kolbi
- 2 evőkanál pirospaprika
- Erős Pista
- só

Olaj nélkül megpirítom a tarhonyát, aztán kiszedem a bográcsból és félrerakom. Itt eléggé ügyeskedni kell, mert a szárazon pirított tarhonya könnyen odaég, ha nem kevergetem jól.
Az apróra vágott füstölt szalonnát a bográcsban zsírjára sütöm.
Hozzáadom a fölszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt. Addig sütöm, amíg a hagyma üvegesre dinsztelődik. Ekkor beleteszem a cikkekre vágott paprikát és a paradicsomot, beleszórom a pirospaprikát, sót, és jól átforgatom. Lassú tűzön főzöm. Amikor a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, beleteszek egy fél evőkanál Erős Pistát (persze csak ha mindenki szereti az erőset), beleszórom a megpirított tarhonyát és még 10-15 percig forralom, közben néhányszor megkeverem.
A tűzről levéve 5-6 percig pihentetem, majd tálalom.

Kb.
1 óra és 30 perc

Tárkonyos csirke

Magda receptje
beküldve:2008.05.26 10:19

10 embörnek

Hozzávalók:
- 3-4 fej vöröshagyma
- 3 kg csirke
- víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 gumó zeller
- 3 szál répa
- 1 tasak tárkony
- 0,5 liter tejföl
- só, bors, vegeta

Megtisztítom a zöldségeket, aztán beleöntöm az olajat a bográcsba és megpirítom rajta a kockára vágott répát, zellert, majd kiszedem őket. Utána a megszíneződött olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Amikor szépen üvegessé vált, belerakom az összevágott csirkét (nem kell nagyon pontosan vágni, jó a robbantott is), és jól megpirítom, majd felengedem vízzel, hogy épp ellepje. Befűszerezem, ízlés szerint sóval, borssal, csepp Vegetával, és egy zacskó tárkonyt szórok bele, majd hagyom főni úgy egy órát.
Innentől kezdve úgy kell ügyeskedni a bográccsal, hogy az étel forrjon, de ne rotyogjon. Mikor a hús megpuhult, rádobom a zöldségeket, és óvatosan rázogatva, hogy szét ne essen, együtt főzöm, míg a zöldségek is megpuhulnak.
A végén bele lehet önteni a tejfölt és hagyni, hogy felrottyanjon egyet, de ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elfogy, akkor inkább mindenki csak a saját tányérjába tejfölözzön (így tovább eláll a maradék)



Új recept beküldése
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei