44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
5
nincs
gombakrol

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

A gombákról röviden

Ahogy gombákról esik szó, hirtelen nagyon sokfelé szakad a társaság... van, akinek a finom gombás oldalas jut eszébe és Pavlovi-reflexből kifolyólag automatikusan nyálcsorgat ...akad, akinek a druidák boszorkányfőzetei jutnak eszébe a kalapos élőlényekről (ami nem is feltétlenül igaz, hiszen nem mind kalaposak) ...másokat kiráz a hideg, ismerve egy-egy naposabb-nedvesebb ősz gombamérgezési statisztikáját. Megint mások egyszerűen kíváncsiskodva tekintenek ezekre a sem nem állat, sem nem növény lényekre...

Mi tehát a teendő? Szedjünk össze vadul minden gombaszerűt és főzzünk finom paprikást belőle, gondolva a szomszédokra is vagy rúgjuk fel ezeket a fura teremtményeket és még az írmagjukat is tapossuk el?

Természetesen egyik út sem követendő!

A gombákat nem ismerő ember is gyűjthet gombát, de MINDIG mutassa meg azt hivatásos gombaszakértőnek (nagyobb piacok környékén lehet őket fellelni őket). Ne hallgasson jóbarátra, ismerősre, szomszédbácsira, vajákosnénire, mert ugyebár a kibicnek semmi sem drága. Bár sokszor túllihegik a gombák veszélyességét, az tény, hogy jobb esetben gyomormosás a játék vége, de akár bele is halhat az, aki mérges gombát ebédel.

Ne halgassunk sohasem az úgynevezett házipraktikákra, sem a "régi öregek" tesztelési módszereire. A gombák biztos ismerete nélkül mind csak baromság, ami jobb esetben néhány helyi gomba ismeretén alapuló téveszme, néha pedig a gombát nem ismerő "szakértő" mentsvára. Tehát ne rakosgassunk ezüstkanalat a gombás kajába, várva hogy elszíneződjön, se pedig a háziállatainkkal ne etessük fel, mintegy előkóstoltatva az étket... (Babonákról, hibás módszerekről lejjebb...)

A gombát kissé ismerő ember van talán a legnagyobb veszélyben, hiszen tudása bizonytalan, s még ha a lakhelye környékén tenyésző fajok egyikét-másikát be is tudja azonosítani, bajba kerülhet más környéken gombászva. A bajt csak tetézi, ha a baráti körben tudják, hogy "ért a gombákhoz" ...ami persze ebben az esetben nem igaz, de büszkeségből, nagyképűségből nem vallja be, hogy csak alig-alig gombaismerettel rendelkezik. Ezzel becsapja önmagát és a környezetét is. Saját környezetemből is ismerek olyan emberkét, aki "jajj, mit aggódsz itt nekem, ezer éve szedem a galambgombát és sohasem volt tőle semmi bajom" felkiáltással torkollt le, amikor jeleztem, hogy szerintem van egy-két mérgező is a kosárban. Később, amikor a mentő elvitte, persze bánta a dolgot, ám a felépülése után sem látta be, hogy sötét a témához, hanem egyszerűen kijelentette, hogy "ez egy szemét gombatermő vidék lett, mert mindenki kiszórja a hulladékot az erdőbe és megmérgezik az ehető gombákat". A hánytató galambgomba, mint olyan, persze szóba sem került ...Szerencsére csak ő evett a pörköltből és a hánytató galambgomba hamar érezteti hatását, így a családtagjai meg sem kívánták az étket, de járhatott volna rosszabbul is: a galócák egyike-másika, a susulykák és még jó néhány faj nem elégedett volna meg ennyicske utóhatással!

Ő is jobban járt volna, ha megmutatja olyannak a gombákat, aki valóban ért hozzá (pl. gombaszakértő)

A gomba (saját fogyasztásnak megfelelő mennyiségben) bárhol szedhető. Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy ha feltörünk egy gombapincét és nekiállunk böngészni, dicséretet kapunk, amikor megérkezik a tulaj... Természetesen ez a szabadon járható erdőkre értendő. A pontos megfogalmazás így hangzik (forrás):

A 2009. évi XXXVII. törvény - "az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról" - szabályozza a gombagyűjtést.
69. (5) A földalatti gomba fajok az erdőgazdálkodó engedélyével, az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban előírtak szerint gyűjthetik.
69. (7) Az erdőgazdálkodó köteles tűrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését.

A gomba bevizsgáltatás után persze fantasztikus étek tud lenni. Sok gomba szinte mindennek elkészíthető, vannak kifejezetten leves-, saláta- vagy sütnivaló gombák. Van, amely nyersen rossz ízű vagy enyhén mérgező, de átfőzve, átsütve felejthetetlenül finom (a nyersen mérgező fajokat a gombaszakértők a biztonság kedvéért ki szokták dobatni, mert a nem kellően hőkezelt gomba megárthat). Szinte minden sós étel elkészíthető belőlük. Remek a pörkölt, a mártás, a melegszendvics, a pizza, a rántott gombafej, de isteni a sima leves vagy a gombakrém leves is. Vigyázni kell azonban arra, hogy sem a leszedett gomba, sem a belőle készített étel nem tárolható sokáig. Ennek oka, hogy a bennük lévő kémiai anyagok elég gyorsan bomlanak és olyan toxinokká alakulhatnak, amelyek gyomor- ,bélpanaszokat okozhatnak.

Egyes gombafajokra néhányan allergiásak. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint a darázscsípés- vagy rákhús allergiát; a tünetek kimerülnek enyhe rossz közérzetben, hasfájásban, szájkiszáradásban vagy hányingerben. Ilyenkor érdemes megjegyezni, hogy melyik gombafajtól jelentkeztek a tünetek és csak azt a fajt száműzni a konyhából, mert nagy valószínűséggel a többi faj semmiféle tünetet nem okoz, s kár lemondani ebben az ásványi anyagokban bővelkedő alapanyagról.

Bár a gombából készült étek ízletes, tartsuk a mértéket. Itt is igaz, ami más nehéz ételeknél: a gyors, nagy mennyiségű fogyasztás megfekszi a gyomrot. Bár a gomba alig tartalmaz kalóriát, szénhidrátot, cukrot, s ettől bátran ehetnénk, de nehezen emészthető anyagokban bővelkedik. Inkább többször együnk keveset és alaposan rágjuk meg az ételt. Így jobban élvezhetjük az ízek harmóniáját és a gyomrunkat sem terheljük túl.

A végén néhány link, ahol olvasgathatunk a gombákról, illetve segítséget kaphatunk egyes gombák beazonosításához (aki nem ért eléggé a gombákhoz, az ne gondolja, hogy ezen leírások alapján biztonsággal szedheti a gombát!!! mindenképp vizsgáltassa be a szedett mennyiséget gombaszakértővel! Hét közben a főváros hét piacán működnek gombavizsgálók, a hétvégeken pedig a Bosnyák téri és a Fehérvári úti piacokon):

- Nagygombák a Kárpát-medencében
- Gombanet (mindenféle a gombákról)
- Netgombász (gombászásról, gombákról)

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei