34.239.170.244
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
8
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vazul nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2014.08.09 - Vörös torony hágó

Ótátrafüred (Stary Smokovec)-Tarajka-Zamkovszky-menedékház-Téry-menedékház-Vörös-torony-hágó 2352m-Hosszú-tavi menedékház-Tarajka-Ótátrafüred.

Túravezető:
Aszú
Indulás:
2014.08.09 04.00 (szombat)
Tájegység:
Tátra
Táv:
18 km
Szintemelkedés:
1300 m
Extrém túra (sziklamászásos, kötélbiztosításos, ilyesmis...)extrém/magashegyi túrák - esetleg speciális felszerelést igénylő mutatványok (erről írj bővebben a leírásban...)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Olyanokat vár a Túravezető a programra, akikket már túrázott, akiket személyesen ismer!Gyors tempójú túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
Aszú
Teljes útiköltség:
4500 Ft
Összes egyéb költség:
6 Euro
A költségekről:
Autóként 4-fővel Bp-ről 18000-Ft 1/főnek 4500-Ft. 7.5-l fogyasztással számolva.+1,5 Euró parkolási díj.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja az extrém terhelést...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
2014.08.09. 04:00 Hungária-Thököly sarok. 05:00 Hatvan Tesco parkoló.
Jelentkezési határidő:
2014.08.07. 20
A program rövid leírása:
Ótátrafüred (**** m *:** ó)-Tarajka (**** m) – a piros jelzésen Rainer-rét elágazás (**** m, *:** ó) – Óriás-vízesés (**** m, *:** ó) – Zamkovszky-menedékház (**** m, *:** ó) – a zöld jelzésen Szepesi-Öt-tó – Téry-menedékház (**** m, *:** ó) – a sárga jelzésen Vörös-torony-hágó alatti elágazás (**** m) – Vörös-torony-hágó (**** m, *:** ó) – Vadász-lejtő-tavak – Metélőhagymás-tavak (**** m) – Fuchs-tó (**** m) – Kitaibel-tavak (**** m) – Hosszú-tavi menedékház (**** m, *:** ó) – Nagytarpataki-Hosszú-tó (**** m) – Kanalastorma-tó (**** m) – Rainer-rét elágazás (*:** ó) – Tarajka (*:** ó)-Ótátrafüred (**** m *:** ó) Teljes menetidő *:** óra.
Ez azt jelenti hogy nincs benne a pihenő idő.

Magashegyi túra! Autós jelentkezőt várok Budapestről, én Hatvanban csatlakozom a csapathoz.
Nehéz túra, olyanok jelentkezzenek akinek van magashegyi túra tapasztalata.
Megfelelő ruházat, fejlámpa, víz és étel kötelező!

Túra leírása, mivel a rendszer számokat nem írja ki.

A Tarajkáról induló, piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) indulunk észak felé. Széles, hullámzó úton jutunk el a Rainer-rét feletti elágazásig. A Rainer-kunyhó közelében megyünk át a Nagy-Tar-patak hídján, majd egy hosszan emelkedő egyenes, egy esetben élesen jobbra kanyarodó úton az Óriás-vízesés vashídjához érkezünk. A terep egyre nyitottabbá válik, és szép kilátást kínál a Poprádi-medence irányába. Az ösvény egy éles bal kanyarral két részre osztott hosszú emelkedőn jut egyre magasabbra. Egy enyhe jobbkanyarban egy hatalmas szikla mellet haladunk el, innen főleg téli időszakban szép kilátás nyílik a Kis-Tarpataki-völgyre. Az ösvény ismét bevisz az erdőbe, ahol egy hosszú, elnyújtott bal kanyar, majd egy élesebb jobb kanyar után megérkezünk a zöld jelzés elágazásához. Innen egyenesen tovább immár a zöld jelzésen az erdőben a Zamkovszky-menedékházhoz. A menedékháztól az erdőben mérsékelten emelkedve megyünk tovább a Kis-Tar-patak mentén a felső erdőhatárig, majd törpefenyőben és óriási sziklák között vezető sziklás úton jutunk el a Kis-Tarpataki-völgy középső részén fekvő, Felső-Lomnici-kert nevű hatalmas tisztásra. A tisztást jobb oldalról kerüljük meg, és megérkezünk az Öt-tavi-katlan tófala alá. Rövid, de meredek emelkedővel jobbról közelítjük meg a tófalat, majd hosszú ívben balra indulunk, keresztezzük a Lomnici-csúcs délnyugati lejtőjén eredő patakot. Előttünk emelkedik a meredek Nagy-kaptató, amelyet számos hosszú, köves-sziklás szerpentinen küzdünk le. A Nagy-kaptató a szinte függőleges Sárga-fal kelet felé kinyúló gerincvégződése közelében található hatalmas sziklánál, az ún. Tüzelőkőnél ér véget. Ezután jobbra kanyarodik az út, és az eleinte enyhébb sziklás, majd meredekebb füves-sziklás emelkedő, a Kis-kaptató végén megérkezünk a Téry-menedékházhoz, amely a Szepesi-Öt-tó mellett található.
A menedékháztól az innen induló sárga jelzésen megyünk tovább a Nagy-tó felé, lemegyünk az Öt-tavi-katlan aljára, ahonnan meredeken emelkedünk a Pfinn-kilátó hegyoldala felé. A kilátót balról kerüljük meg, majd bemegyünk a Kis-Nyereg-hágó-völgyecskébe. Itt leereszkedünk a völgy aljára, majd a völgyecske másik oldalán meredek szerpentineken jutunk a Vörös-torony-hágó sziklafala alá, annak jobb oldalán. A hágóba történő feljutást láncok beépítésével tették biztonságossá. A hágóból rövid, de meredek szerpentinen ereszkedünk le a Vörös-torony déli fala alá, majd hosszú, enyhén lejtő traverzálással vágunk át a Vadász-lejtőn, keresztezzük a Varangyos-tavi-csúcs déli lejtőjét, majd a Vadorzó-lejtő felső részét. Innen nagy ívben balra kanyarodik a turistaút a Vadorzó-lapályon található Fuchs-tó felé, majd továbbra is enyhén süllyedve érkezünk a Hosszú-tavi menedékházhoz.
A menedékháztól a kék jelzésen megyünk tovább, az út a ház előtt balra fordul, majd traverzálja a Tar-pataki-hát lejtőjét, elhalad a Nagytarpataki-Hosszú-tó, majd egy rövid láncos szakasz után a Kanalastorma-tó fölött. Innen a törmelékes-sziklás hegyoldalon gyors ereszkedés következik a Nagy-Tarpataki-völgy magasan fekvő völgyküszöbére. A patakon átkelve már enyhébb ereszkedés vár ránk, immár a törpefenyő övezetben, és a Nagy-Tar-patak ismételt keresztezése után a patak jobb oldalán elmegyünk egy hatalmas sziklatömb, egy újabb Tüzelőkő mellett. A völgy szája felé vezető útvonal utolsó része fenyőerdőben vezet, majd hamarosan eljutunk a Rainer-rét feletti útelágazáshoz. Innen a piros jelzésen kényelmesen visszajuthatunk a Tarajkára.
Nincs benne hogy Ótátrafüredről indulunk és ide érkezünk vissza.
2014-08-09in1620724
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei