3.238.180.255
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Emil, Csanád nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2022.05.14 - Érd, Fundoklia völgy

Bejárjuk a Fundoklia völgyet.

Túravezető:
Borostyanfa
Indulás:
2022.05.14 08.45 (szombat)
Tájegység:
Pest
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Rövid túra (6-18 Km)könnyű túra enyhe emelkedőkkelEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés

A programhoz nincs semmilyen ár feltüntetve! Ez vagy azt jelenti, hogy mindenről önállóan kell gondoskodnod (odajutás, esetleges szállás, stb.) vagy azt, hogy a program semennyi pénzbefektetést nem igényel. Érdeklődj a túravezetőnél!

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Akik szeretnek lassan haladni
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Déli pályaudvaron, a pénztárcsarnok előtti térségen 8.45-kor.
A program rövid leírása:
2022.05.14 - Érd, Fundoklia völgyÉrd, Fundoklia völgy

A nagy kiterjedésű kertváros, Érd számos építészeti (minaret, Kutyavári vadászkastély, stb.) és geológiai emléket, érdekességet rejteget a közelebbi és távolabbi múltról. Ez utóbbiak közül talán a legérdekesebb az M7-es autó-pályával gondosan kettészelt Fundoklia völgy (a név török eredetű, és a jelentése Mogyoróalj lenne), amelyben a vadászattal foglalkozó ősember ennek a tevékenységnek itt számos nyomát hagyta vissza. A régészeti feltárás során felszínre került az ősember több, mint ötvenezer éves vadásztelepe az állati csontmaradványokkal. Találtak itt többek közt barlangi medve, barlangi oroszlán, gyapjas orrszarvú, mamut stb. csontokat, valamint a vadász-zsákmány feldolgozását lehetővé tevő számos, mintegy 900 darab szerszámot. Ezen szerszámok nyersanyaga görgetett kavicsból származó kvarcit. A feltárások során a völgyteknők mélyén ősi tűzhely nyomokat is találtak.

Az M7-es út által levágott északi rész 1999 óta szigorúan védett, és nem látogatható. A fennsík mélyebben bevágott, déli területe szintén védett, de látogatható. Több hosszú lépcső és az igényesen kialakított tanösvény, az információs táblák (2 db) és a fatáblás állomások (12 db) segítik a völgy bemutatását.

Legcélszerűbb a tanösvény teljes bejárását előbb felülről, az 1.-es állomástól kezdeni. Ezt végig járva, a legutolsó (12-es, alsó) állomástól visszafordulni, és alul, a völgy alján, az erdős részen (ezúttal felfelé, visszafelé) folytatni. Az alsó út egy létrás lépcsőben végződik, amelyen (felfelé) visszavezet minket a már bejárt felső útra. Idefenn, kb. ezen a részen találjuk a (hatalmas) árvalányhaj mezőt is.

Találkozó: szombaton, május 14-én reggel reggel a Déli pu.on 8.45-kor. A vonat indul Székesfehérvár felé 9.10-kor, megérkezik Érd-alsó-ra 9.26-kor. A 755-ös helyi busz indul 9.35-kor. Az átszállással (kb. 9 perc!) igyekezni kell!

Üdv.: Sipos Gyula
Kapcsolódő linkek:
2022-05-14in210
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei