3.239.90.61
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
4
nincs
sutes_fozes

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Zsombor nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Leif

Bográcsgulyás

Hozzávalók (10 fő részére):
  • 1 kg marhalábszár (egy szép darab a hentesnél)
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1/2 kg hagyma
  • 25 dkg túlérett paradicsom
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 1/2 db hegyes erős zöldpaprika
  • 1,5 kg krumpli
  • 25 g édes pirospaprika
  • 2-3 evőkanál csípős pirospaprika
  • 1/2 evőkanál őrölt kömény
  • 2 levél babérlevél
  • 1/2 üveg vörösbor (egri bikavér)
  • 1,5 dl olaj
  • 1 kis tubus gulyáskrém (biztonsági tartaléknak)
Elkészítés:


A marhalábszárat megpucolom az inaktól (a zsíros részektől nem!) és apróra (kb. 2 centis kockákra) vágom, mert az szépen eloszlik.

A szalonnát és a hagymát apróra vágom.

Felvágom a zöldséget: a répát megpucolom és vékony karikákra, a paradicsomot kicsumázva nyolcba, a hegyes erőst nagyon apróra (ez legyen az utolsó).


A bogrács alá tüzet rakok, a tűz nagy legyen, magas lángon, folyamatosan, végig. Beleöntöm az olajat, majd beledobom a szalonnát. Mikor elkezd üvegesedni, megy utána a hegyes erős zöldpaprika, valamint a hagyma.


Mivel magas a láng és könnyen odakap, folyamatosan kevergetni kell. Ha kevés lenne az olaj, meg egy nagyon kicsit adok hozzá. (Esetleg egy kevés vízzel felöntöm.) Fontos, hogy amikor a hagyma üveges lesz, meg egy kicsi olaj legyen rajta, ne vegye fel az egészet.

Amikor a hagyma üveges, hozzáadom a pirospaprikát, és megpirítom. Folyamatosan keverni kell, nem szabad magara hagyni. Kb 1-2 perc keverés után (a paprika színe egészen bordóvörös lesz) hozzáadom a húst. Pirítani kezdem, mikor elkezd pirulni, akkor jön hozzá a répa, paradicsom és a maradék fűszerek.


Ezzel forgatom át, míg szépen megpirul (kb. 5-10 perc, végig magas láng!). Ekkor megsózom (egy kávéskanál só fél kiló húsonként, és 1 liter vizenként) és elkezdem felönteni vízzel.


Hozzáöntök kb. egy liter vizet, és átforgatom. Amikor az alján rotyogni kezd a víz, megint mehet bele egy újabb liter. Megint felforralom, megint hozzáöntök. Az első 2-3 liter víz után mehet nagyobb adagokban is, de a hozzáöntött víz ne hűtse vissza a gulyáslevest. Kb. 8 literre töltöm. (Egy kisebb, 10-12 literes bográcsba, amennyi belefér.)

Összesen kb. 2-2,5 órát kell főzni, a felszíne mindig látványosan forrásban kell legyen. Fél órával elkészülte előtt, mikor a hús elkezd puhulni, akkor a kockára vágott krumplit is hozzáadom.

Mikor a krumpli megpuhult, előfordulhat, hogy meg sózni kell. Az is előfordulhat, hogy a kömény, és a paprika régi volt, ilyenkor a leves nagyon vízízű, ilyenkor sokat segít a teljes nagy tubus gulyáskrém.

Ha kicsit zsírosabb a gulyás felszíne, ilyenkor jó a nokedli készítés. A zsiradékot egy kanállal szedjetek le a leves tetejéről, és keverjetek a nokedli anyagába feljavítani. Ettől szép sötét pirosas színe lesz, fantasztikus íze, és a leves nem tűnik olyan zsírosnak.

Az összes főzési idő kb. 2,5-3 óra.
Elkészítés ideje: 2 óra és 30 perc
Elkészítés szintje: Nehéz elkészíteni, teljesen kezdők inkább másba fogjanak

Jó étvágyat!


[Vissza az étellistához]
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei