44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
4
nincs
turak_szervezese

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Túrák tervezése, lebonyolítása

Mindenek előtt érdemes egy vázlatot készíteni, egy tervet:

 • Elsőként ki kell találni az úticélt...
 • Ki kell találni, milyen célcsoportot akarunk megcélozni a kirándulásunkkal, túránkkal. (Ennek megfelelően kell a kiválasztott tájegységen belül kiötleni az útvonalat, ami néha nem is olyan egyszerű. Ismernünk kell a térképeket, mivel a szintjelek értékes infókat adnak arról, hogy a kiválasztott célcsoport fogja-e bírni az utat)
 • El kell döntenünk, hogy milyen hosszú utat szerenénk legyalogolni (ez is célcsoportfüggő: kisgyemekekkel, túrához nem szokott emberekkel, korosabb túratársakkal hiába tervezünk pl. 40 km-t egy napra, úgysem fog menni). A túra hosszát egész pontosan meg lehet határozni a klasszikus "cérnázós" módszerrel, de vannak persz fejlettebb módszerek is. Kapható golyóstollhoz hasonló kis mérőeszköz, amellyel az útvonalat "végigrajzolva" megkapjuk a távot, illetve mind a szintek pontos felmérésében, mint a távolság meghatározásában nagy segítségünkre lehet a www.turistautak.hu nagyszerű kezelőfelülete.
 • A túraútvonal tervezésekor oda kell figyelni lehetőség szerint az évszak adottságaira is Hóban, fagyban kerüljük a meredek ösvényeket, ha nem akarjuk, hogy bárkit törött lábbal kelljen elcipelni a legközelebbi orvosig, ugyanez vonatkozik a nagy sárban való túrázásra is ...kínos, ha leszállítanak minket a buszról, vonatról, mondván, hogy dagonyából jött vaddisznókat nem fuvaroznak. Forró nyár idején ha lehet, kerüljük a nagy, déli fekvésű, árnyékmentes területeket, mert a gutaütés sem jó útitárs. Nagy melegben piszokul rokonszenvesek leszünk a túratársak szemében, ha patak mellett tudunk néha haladni, illetve sok jópontot zsebelhetünk be akkor is, ha beiktatunk egy-két bónusz forrást. Itt nemcsak a kulacsokat tudjuk megtölteni, hanem meg is mosakodhatunk, amitől mindenki frissebben folytatja majd az útját.
 • Látnivalók: A legelvetemültebb tájfutókon és teljesítménytúrázókon kívül a legtöbben azért mennek kirándulni, túrázni, hogy szép helyeken forduljanak meg, élményekkel (esetleg szép fotókkal) gazdagon térjenek haza. Nem jó ötlet tehát az alföldi ültetett nyárfa erdőkbe túrát indítani, ahol a fák pontos geometrikus elrendezése senkit sem köt le öt percnél tovább. Ha sok emberrel megyünk túrázni, érdemes előtte lejárni az utat, de legalább utánanézni a neten, mit érdemes megnézni. Minden túrát feldob egy-egy szép várrom, egy-egy kilátó, szép panoráma, érdekes sziklaképződmény, hiszen ezek emlékeihez köthető később a túra (ne az legyen a "támpont", hogy "ott törte fel a lábam a bakancs" vagy "ott vesztettem el túra közben a nyolcvan kilós súlyzókészletem".
 • Ki kell számítani a túra várható időtartalmát (figyelembe véve, hogy pl. télen sokkal rövidebbek a nappalok). Az időtartamnál bele kell számítani a túrázók képességeit és a terep adottságait, illetve azt, hogy természetesen a legtöbben nem tudnak ugyanazzal a tempóval haladni a túra elején, mint a végén.
  Én általában 3.5-4 km/h sebességgel számolok átlagos felkészültségű túratársak, 25-30 foknál nem nagyobb emelkedők és max 30 km-es távon. Az alábbi táblázat nem mérvadó, inkább csak tájékoztató jellegű: (Az értékek Km/h-ban értendők)

  Teherbírás
  \
  Terep
  Kisgyermekek, idős túrzók, túrához abszolút nem szokott egyének Átlagos erőnlétő, de nem gyakran túrázó személyek, idősebb, de rendszeresen túrázó túratársak Rendszeresen túrázók, jó erőnlétben Sportemberek, teljesítménytúrázók, mélységi felderítők, kommandósok, stb...
  Sík, jól járható út 3 4-4.5 4.5-5.5 5-7
  Enyhe emelkedőkkel tarkított, de jó túraútvonal 2-2,5 3.5-4 4-5 4.5-6
  Húzósabb emelkedőkkel teli vagy nehezebben járható utak, ösvények 1.5-2 3-3.5 3-4 3.5-5
  Extrémnek nevezhető meredek mászások (nem sziklamászás szintű), nagyon rossz útviszonyok - 1-2 1.5-3 2-4
 • Fontos az oda- és hazajutás. Ehhez a papíralapú menetrendek és a telefonos segítség mellett jó módszer az Internet. Lásd: www.menetrend.hu . A legtutibb, ha az ember szépen megtervezi az oda-, illetve visszajutást, aztán a biztonság kedvéért rá is kérdez az illetékes cégnél (főleg kompátkelők, kisvasutak esetében fokozottan fontos a tájékozódás). A megemelkedett tömegközlekedésijegyárak miatt mostanában kezdjük bevezetni a "telekocsi" rendszert, aminek a lényege, hogy aki teheti, autóval jön egy megbeszélt helyre, aztán ott már látjuk, hány autóval tudunk elmenni a túra kezdőpontjáig. Ez a legtöbbször több szervezést igényel  mint egy sima túrakiírás, de megéri, mert az alacsonyabb ár miatt távolabbi helyek is megcélozhatók. Az ilyen autóval leszervezett utazásoknál fontos, hogy az autók műszaki állapota jónak mondható legyen, illetve, hogy a konkrét túra kezdő és végpontja ugyanoda essen. A "bekerülési költség" kb.számítható IDE KATTINTVA. Ez persze megegyezés kérdése, a kalkulátor csupán támpontot ad.
 • Nem elengedhetetlen, de jó dolog, ha informálódunk a tervezett túraútvonal állat- és növényvilágáról, mert ֠szerintem ֠jó dolog, ha ki tudjuk elégíteni túratársaink kiványcsiságát egy-egy bogyó, izé, mifene láttán (vagy az sem rossz, ha van köztünk biológus, erdész, bogármérnök, növényműszerész ...)
 • Ugyanígy "nem kötelező", de célszerű, ha tudjuk, hogy az útvonalon hol van büfé, söröző, kávézó, esetleg olcsóbb étterem, olcsó szállás (bár több napos túrák esetén ezt illik előre lefoglalni, mert így nagyobb eséllyel elkerülhető a helyszínen a pofáraesés), olyan hely, ahol kényelmesen le tudunk ülni eszegetni, pihenni (ne felejtsük el, hogy van aki simán falatozik kaptatónak felfelé is úgy, hogy közben a szabad kezével kapaszkodik, de van olyan is, aki csak nyugodtan, leülve tudja elfogyasztani az elemózsiáját ...értelemszerűen az utóbbi túratárshoz kell igazodni)

A pontos túraterv elkészítése után fontos a túra PONTOS leírása, különös tekintettel az indulási hely és időpont megjelölésére. Erre persze nem lehet receptet adni... van aki egy-két mondatban leírja a célt, mások szeretik színesen és részletesen leírni a várható útvonalat. Magánvéleményem szerint az utóbbi kicsit emberközelibb és több túratársat vonz, pláne, ha kis humorral, jópofasággal színezett. De nem kötelező!

A túra kiírásakor nagyon célszerű elérhetőségeket is biztosítani, hogy esetlegesen felmerülő kérdésekről tájékoztatni tudjuk azokat, akik szeretnének velünk tartani. Ez a sétafika.hu oldalon a tervek szerint automatikusan meg fog jelenni a túráknál, de az ELÉRHETŐSÉGEK-nél is megtekinthetők a túravezetők publikus infói. Aki más oldalakon (saját weboldalon) teszi közzé a túra tervét, nyithat topikot a Fórumon és oda is belinkelheti saját oldalát. Ennek hátránya (ha nincs feltéve a sétafika.hu oldal túraprogramjaihoz a túra) az, hogy sem a hírlevelet kérők, sem a túraprogramokat böngészgetők nem értesülnek a túráról. 

A túra konkrét megkezdésekor fontos:
 • Mutatkozzunk be, hogy mindenki megismerjen mindenkit. Persze az új arcok neveit úgysem tudja megjegyezni elsőre az ember, de rögtön oldottabb a hangulat, ha úgy érezzük, ismernek minket.
 • Kérdezzünk rá, hogy van-e valakinek valami gondja (asztma, allergia, ilyesmi), illetve ha így konkrétan nem kérdezünk rá, akkor figyeljük a társainkat túra közben, hogy mindenkinek kellemes élmény legyen az út, ne valami szenvedés vagy vesszőfutás.
 • Amennyiben olyan társakkal túrázunk, akiket személyesen ismerünk, figyeljünk arra, hogy esetleges korábbi konfliktusok ne éleződjenek tovább, ha voltak ilyenek. Nem jó úgy kirándulni, hogy dúl-fúl egyik túrázó a másikra.


A túra végeztével:
 • Ha jól sikerült a túra és jól összehaverkodtak egymással az emberek, érdemes adatokat cserélni (vagy valakinek összeírni mindenki elérhetőségét, aztán elküldeni e-mailon). Így később könnyebb összehozni egy jó kis csapatot, bárhová mennénk.
 • Próbáljuk elérni, hogy a túrán készült fotók felkerüljenek valahová, ahol a többiek megnézhetik, letölthetik. (Erre megoldás a Setafika.hu oldal Fotófeltöltés funkciója)
 • Ha minden oké volt, igértessük meg mindenkivel, hogy jön legközelebb is.
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei